Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová brána do Evropy. Migranti využívají Maroko, Frontex je velmi znepokojen

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlína - Podle agentury Frontex našli uprchlíci novou cestu do Evropy, vede přes Maroko do Španělska. Za uplynulý měsíc bylo na této "západní trase" zaregistrováno 6000 osob, které nelegálně přešly hranici z Afriky.

"Zeptáte-li se mě, co mě znepokojuje nejvíce, odpovím Španělsko," uvedl ředitel unijní agentury pro ochranu vnějších hranic Frontex Fabrice Leggeri v rozhovoru s listem Welt am Sonntag, který má být publikován v neděli. Výňatky už dnes zveřejnil server listu Politico.

Zhruba polovina ze zmíněných 6000 osob byli Maročané, ostatní pocházeli ze západoafrických zemí. "Pokud se tato čísla budou nadále zvyšovat tak rychle jako v poslední době, tato trasa se stane nejdůležitější branou do Evropy," řekl Leggeri.

Převaděči nabízejí migrantům v Nigeru stále častěji cestu přes Maroko a ne přes Libyi. Leggeri zdůraznil důležitost vytvoření mezinárodních ubytovacích středisek v Africe, kam by migranti zadržení na moři byli vraceni zpět místo toho, aby je lodě odvezly do Evropy.

Témata:  uprchlíci Španělsko Maroko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy