Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá otrava novičokem: Možná nešlo o směs z útoku na Skripalovy, říkají vyšetřovatelé

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Amesbury - Stále není jisté, zda Dawn Sturgessová a Charlie Rowley přišli do kontaktu s přesně tou samou směsí novičoku, která byla v březnu použita k útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

"V tuto chvíli není možné říci, zda nervová látka zjištěná při tomto incidentu souvisí s útokem na Sergeje Skripala a Juliji Skripalovou," řekl šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu. Vyšetřovatelé již vědí, že se pár otrávil novičokem, spojení mezi tímto případem a Skripalem ale potvrzeno nebylo, ačkoli s tím podle Basua pracovní teorie počítá.

Basu uvedl, že nový případ otravy ještě více podpořil úsilí vyšetřovatelů odhalit odpovědné osoby, které za incidentem stojí. Použití novičoku pak označil za nehoráznost a barbarství.

Sturgessová, která v neděli zemřela, a Rowley přišli s toxickou látkou do styku na počátku července. Basu uvedl, že úmrtí dokládá, že Sturgessová byla vystavena velké dávce. Jak přesně se dvojice otrávila, známo oficiálně není. Policie podle AP vychází z toho, že pár se musel dostat k nádobě, ve které byl toxický materiál uložen.

Témata:  Velká Británie novičok policie Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy