Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je držgrešle? Jeho bývalý řidič ho žaluje kvůli nezaplaceným přesčasům

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

New York - Dlouholetý osobní řidič současného amerického prezidenta Donalda Trumpa žaluje svého někdejšího zaměstnavatele kvůli údajně nezaplaceným přesčasům a neochotě zvyšovat plat.

V dnes podané žalobě požaduje řidič náhradu za více než 3000 hodin, které pracoval nad rámec standardní doby, uvedla agentura Bloomberg. Noel Cintron (59) pracoval pro Trumpa přibližně 25 let v době, kdy byl jeho šéf znám jako zámožný realitní podnikatel a později prezidentský kandidát. Skončil až v době, kdy se o jeho přepravu začala starat tajná služba dbající na bezpečí prezidenta.

Cintron v žalobě podané u newyorského soudu tvrdí, že mu Trump jen za posledních šest let jeho služby neproplatil 3300 hodin přesčasů. Domáhat se o náhradu škody z dřívějších let už ale podle zákona nemůže. 

A jak vypadal běžný den řidiče Trumpa? Muž tvrdí, že musel být připraven v práci každé ráno v sedm hodin a být k dispozici až do večera pro případ, že by Trump, jeho rodina či obchodní partneři potřebovali jeho služby. I když pracoval řadu hodin přes čas, dostával prý pouze mzdu za standardní pracovní dobu.

Trump se podle řidiče rozhodl po mnoha letech zvýšit jeho gáži v roce 2010, kdy si Cintron polepšil ze 68.000 na 75.000 dolarů (1,6 milionu korun) ročně. Realitní magnát si však stanovil podmínku, že zároveň zruší platby zdravotního pojištění za Cintrona, čímž podle žaloby ušetřil téměř 18.000 dolarů za rok.

„Bezcitnost a chamtivost prezidenta Trumpa se dále projevila i ve faktu, že ačkoli byl údajně miliardářem, svému osobnímu řidiči podstatně nezvýšil plat více než 12 let," uvedl Cintron v žalobě.

Trump čelil v souvislosti s údajně nezaplacenými penězi z dob svého podnikání již řadě žalob. Prezidentův úřad nejnovější žalobu dosud nekomentoval.

Témata:  Donald Trump USA řidiči

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy