Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herečka a demokratická politička označila přistěhovalecký úřad za teroristy. Bílý dům jí to oplatil

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

New York - Americká herečka a demokratická uchazečka o guvernérské křeslo státu New York Cynthia Nixonová se dostala do křížku s Bílým domem, když Úřad pro přistěhovalectví a výběr cel (ICE) označila za teroristickou organizaci.

"Nemůžu přijít na jiný popis než označit ICE jako teroristickou organizaci," napsala na twitteru Nixonová, která je známá ze seriálu Sex ve městě. "Pouhá existence ICE nutí mnoho Newyorčanů žít v každodenním strachu, že přijdou o rodinu," dodala s tím, že se to týká rodičů, kteří v zemi žijí desítky let, platí daně, budují malé firmy a jejichž děti jsou zákonnými občany USA.

Mluvčí Bílého domu Hogan Gidley podle konzervativní televize Fox poznamenal, že je ironické, že ICE k teroristům přirovnává zrovna Nixonová. "Teroristé odpovědní za zmasakrování 3000 nevinných lidí 11. září (2001) byli cizinci s vízy, kteří se dopustili imigračního podvodu a kteří měli být deportovaní," řekl Gidley. 

ICE se v posledních týdnech dostala do centra kritiky za sporné odebírání dětí rodičům migrantů a také za zátahy proti přistěhovalcům, kteří v USA žijí bez dokladů. Zatímco kritizovaná praxe rozdělování rodin na příkaz prezidenta Donalda Trumpa skončila, razie proti přistěhovalcům bez práva na pobyt pokračují. Podle tiskového prohlášení ICE v červnu ve státě New York zadržela 40 ilegálů, mezi kterými byli hledaní zločinci i přistěhovalci, kteří již byli v minulosti deportováni.

Témata:  přistěhovalectví New York Bílý dům USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy