Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členku skupiny Pussy Riot Aljochinovou zatkla ruská policie

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva – V Rusku byla zadržena členka punkové skupiny Pussy Riot. Policie zatkla Mariju Aljochinovou za to, že neodpracovala 40 hodin obecně prospěšných prací, k nimž byla odsouzena loni v prosinci za nepovolenou demonstraci před sídlem ruské tajné služby FSB. 

Moskevský soud tak má rozhodnout, jak ji za neuposlechnutí potrestá, informovala agentura AP.

Aljochinová spolu s další aktivistkou loni v prosinci držela u sídla FSB, která je nástupkyní smutně proslulé sovětské tajné policie, založené právě před 100 lety, transparent s nápisem „Všechno nejlepší k narozeninám, popravčí".

Její společnice unikla zatčení, nikoliv však fotografka a fotograf, kteří akci fotili. Aljochinová jakoukoli vinu odmítla.

Aljochinová byla zadržena už dříve. Společně s dalšími dvěma členkami Pussy Riot v roce 2012 ji poslal moskevský soud na dva roky za mříže za předvolební výtržnosti v moskevské katedrále Krista Spasitele. Pětice členek Pussy Riot tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina. Odvolací soud změnil jedné z odsouzených punkerek nepodmíněný trest na podmíněný. Aljochinová a její kolegyně Naděžda Tolokonnikovová byly propuštěny na amnestii.

Témata:  Marija Aljochinová Pussy Riot Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy