reklama

Mayová podle aktuálního plánu hodlá zachovat více obchodních vazeb na EU, než si přáli zastánci rázné odluky od Bruselu. Kvůli tomu počátkem týdne rezignoval Johnson a ministr pro brexit David Davis.

"Pokud udělají dohodu v tomto stylu, budeme jednat s Evropskou unií, místo abychom jednali s Británií, takže to zřejmě zhatí dohodu (o volném obchodu s Británií)," řekl Trump britskému bulvárnímu listu The Sun. Právě separátní dohoda s USA je jedním z významných bodů zdůrazňovaných stoupenci tvrdého brexitu jako výhoda nezávislosti na EU.

Americký prezident se s Mayovou sešel již při čtvrteční slavnostní večeři a znovu s ní bude jednat dnes. Premiérka v projevu na úvod setkání zvolila diplomatický tón a USA označila nejen za "nejbližšího spojence, ale i nejdražšího přítele". Trump přitom nešetřil kritikou na její adresu.

Trump lituje odchodu Johnsona a doufá, že se do vlády jednoho dne vrátí. "Chovám k němu velký respekt. Zjevně mě má rád a říká o mně velice hezké věci," prohlásil americký prezident, podle něhož by Johnson byl skvělý premiér.