Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump brexit neřeší, s Británií chce obchodovat nadále

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Londýn - Americký prezident Donald Trump dnes poděkoval britské premiérce Therese Mayové, že na summitu NATO podpořila jeho požadavek na sdílení nákladů na obranu. Zároveň Londýnu slíbil, že bude moci s USA po brexitu obchodovat.

Trump v Bruselu kritizoval státy, které vydávají méně než dvě procenta HDP na zbrojení. Všichni členové aliance zopakovali, že tento závazek splní do roku 2024, jak se v roce 2014 dohodli. To se týká i České republiky, která prozatím investuje do armády zhruba jedno procento HDP.

Stejně jako na summitu NATO, i dnes Trump zopakoval, že výstavba plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře, je tragédií. Poukázal přitom opět na skutečnost, že Německo na jedné straně žádá ochranu před Ruskem a na druhé Moskvě hradí miliardy za energie.

Trump nicméně ujistil, že americké závazky vůči Evropě platí. Na dotaz, zda je výhodné mít v Evropě americké vojáky, prezident odpověděl, že záleží na tom, kde jsou rozmístěni. "Ale má to psychologické i vojenské přínosy," dodal o americké vojenské přítomnosti na kontinentě.

Trump ve čtvrtečním rozhovoru s bulvárním listem The Sun kritizoval plán Mayové na budoucí vztahy s EU.

"Cokoli uděláte, bude to v pořádku," řekl Trump na dnešní společné tiskové konferenci s Mayovou. Dodal, že americká vláda plně respektuje vůli Britů vládnout si sami.

Trump listu The Sun řekl, že brexitový plán je špatný a že neumožní uzavřít budoucí obchodní dohodu mezi USA a Británií. Na tiskové konferenci s Mayovou ale prohlásil, že po debatě s premiérkou a jejími experty si je jistý, že nebude problém obchodní dohodu mezi Washingtonem a Londýnem uzavřít.

Mayová v této souvislosti doplnila, že Británie po vystoupení EU bude moci uzavírat obchodní smlouvy se všemi zeměmi.

Témata:  Donald Trump Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy