Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové jsou zděšeni. Novičokem mohou být kontaminovány stovky předmětů

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Britská policie nevylučuje, že kromě malé lahvičky dvojice otrávené novičokem byly kontaminovány i mnohé další doličné předměty.

Policie dnes oznámila, že v rámci vyšetřování takových předmětů zajistila přes 400.

V pátek londýnská policie potvrdila, že zdrojem novičoku, s nímž přišla dvojice před dvěma týdny do styku, byla malá lahvička, která se našla v domě jedné z obětí otravy. Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová mezitím zemřela, její 45letý partner Charlie Rowley v úterý nabyl vědomí. Podle policie přišli do styku s látkou nešťastnou náhodou.

Lahvička byla jen jedním z 400 předmětů doličných, které vyšetřovatelé zajistili v domě muže v Amesbury. Policie sdělila, že mnoho z těchto předmětů by mohlo být kontaminováno a byly odeslány do laboratoří k analýze. Nadále je přitom nejasné, jak se do rukou britského páru lahvička dostala.

Vyloučeno údajně není ani to, že existují další ještě neobjevené nádržky s novičokem nebo kontaminovaná místa. Pátrání po nich by mohla trvat ještě měsíce, uvedl policejní mluvčí.

Témata:  Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.