Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Rusko mají nejhorší vztahy v historii, podle Trumpa za to může americké bláznovství

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Helsinky - Dnes se ve finské metropoli uskuteční summit USA-Rusko. Americký prezident Donald Trump před schůzkou s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem uvedl, že vztahy Spojených států a Ruska nebyly nikdy v dějinách horší, než jsou nyní.

Vinu za špatné vztahy podle Trumpa nese řada let amerického bláznovství i současné vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických voleb v roce 2016. "Náš vztah s Ruskem NIKDY nebyl horší díky mnoha letům bláznovství a hlouposti USA a nyní - zmanipulovaného honu na čarodějnice," napsal šéf Bílého domu.

V jednom z tweetů kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, který se podle něj v roce 2016 domníval, že prezidentské volby vyhraje demokratka Hillary Clintonová, "a tak když byl informován FBI o ruském vměšování, řekl, že se to nemůže stát, že to není nic moc velkého a NIC s tím neudělal".

"Když jsem vyhrál já, stalo se to velkým problémem a zmanipulovaným honem na čarodějnice, který vedl Strzok," dodal Trump s odkazem na Petera Strzoka, agenta FBI a bývalého člena týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Řada republikánských politiků obviňuje Strzoka ze zaujatosti vůči prezidentovi. Za jeho odchodem z Muellerova týmu totiž stálo zveřejnění textových zpráv, které si před předloňskými volbami vyměňoval se svou milenkou, advokátkou FBI Lisou Pageovou. Psal v nich o potřebě zabránit Trumpovu vítězství.

Trump se vrátil také k summitu NATO z minulého týdne, po kterém podle něj obdržel od představitelů členských zemí aliance řadů telefonátů, v nichž mu lídři údajně děkovali za to, že je donutil, aby se dali dohromady a soustředili na finanční závazky. "Byl to skutečně skvělý summit, o kterém mnoho médií informovalo nepřesně. NATO je nyní silné a bohaté!" dodal americký prezident.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy