Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poškozená budova v centru Prahy se dál bortí, na hasiče spadly trosky

V Mikulandské ulici v Praze se zřítila část budovy, trosky pohřbily několik lidí
V Mikulandské ulici v Praze se zřítila část budovy, trosky pohřbily několik lidí
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Při záchranných pracích v domě v Mikulandské ulici v centru Prahy spadla dnes večer na jednoho z hasičů část stropní konstrukce. Hasiči zásah přerušili, budovu vyklidili a zkoumají ji znovu se statikem.

"Máme zhruba polovinu plochy odklizenou. Při nejbližší příležitosti necháme to suťovisko takzvaně vydýchat, aby se odstranily pachy a znovu to necháme přečuchat psy," řekl velitel zásahu Oldřich Klegr. Tři psi již dříve určili, že by pod sutinami měli lidé být.

Hasiči budovu stabilizovali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. "Bohužel je to už posunuté, obloukové vazby jsou narovnané, takže hrozí, že to spadne kdykoliv," dodal Klegr.

Hasiči si udělali v místě zásahu dřevěnou stříšku, v samotném centru pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledují přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr. 

Tři zachráněné dělníky hasiči vyprostili ještě před polednem, tedy v prvních hodinách zásahu. Stav jednoho z nich byl velmi vážný, záchranáři ho museli uvést do umělého spánku. Stav dalších dvou dělníků je středně těžký.

Témata:  Praha zřícení budovy v Mikulandské ulici v Praze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy