Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin světu odhalí místo, kde se měl vyrábět novičok

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, kterým bude od 1. ledna 2019 veřejnosti zpřístupněno doposud uzavřené město Šichany. V něm se vyvíjely armádní jedy včetně nervově paralytické látky novičok. Tajné laboratoře chemických zbraní byly podle médií nedávno zničeny.

Prezidentův výnos nařizuje ruské vládě a úřadům v Saratovské oblasti, aby během šesti měsíců podnikly potřebné kroky a poskytly příslušné finance na zajištění vyváženého rozpočtu města, které v minulosti mělo krycí názvy Volsk-17 a Volsk-18. Městečko má asi 5500 obyvatel, poznamenal server Newsru.com.

Šichany, které leží v Povolží asi 730 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, jsou sídlem odbočky ruského Státního vědeckovýzkumného ústavu organické chemie a technologie (GNIIOChT), který vývoj armádních otravných látek zastřešoval. Město, až dosud nedostupné pro cizince a Rusům přístupné jen na zvláštní povolení, se dělí do několik sektorů; armádní výzkum byl soustředěn do zóny Šichany-5.

Když Rusko loni v souladu s mezinárodní smlouvou dokončilo likvidaci svých chemických zbraní, bylo rozhodnuto o stržení objektů výzkumného ústavu. "Budovy, kde se vyvíjely jedy, ničí. Každý úlomek suti je přitom spalován ve speciální peci s teplotou 800-1200 stupňů. Ani potom nejsou úlomky bezpečné, odvážejí je do speciálního úložiště," napsala v květnové reportáži z uzavřeného města ruská tisková agentura RIA Novosti.

Britský tisk tehdy spekuloval, že objekty v Šichanech se likvidují před příjezdem expertů z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby jim tak Rusové zabránili vyšetřit otravu Skripalových a nalézt v Šichanech důkazy.

Další osud výzkumného ústavu je nejistý. V Šichanech kolují fámy, že ústav úplně zruší, zatímco městští zastupitelé tvrdí, že bude fungovat do roku 2025. V Rusku dodnes existují asi čtyři desítky uzavřených měst, dodala AFP a připomněla, že za sovětských dob se utajovala i poloha těchto míst.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy