reklama

Video zachytilo Benallu, jak z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku. Následně se vrátil a zapojil se do snahy policie zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu uštědřil několik ran.

zdroj: YouTube

Macron v reakci na květnový incident Benallovi na dva týdny pozastavil výkon funkce, podle kritiků je to ale příliš mírný trest. "To video je šokující. Máme pocit, že lidé z Macronovy svity stojí nad zákonem," řekl rádiu Europe 1 předseda opoziční konzervativní strany Republikáni Laurent Wauquiez.

Podle mluvčího francouzského prezidenta Bruna Rogera-Petita měl Alexandre Benalla povolení účastnit se policejní akce proti demonstrantům jako pozorovatel. "Zjevně ale zašel dál," dodal mluvčí, podle kterého si Macron Benallu po incidentu předvolal a pozastavil mu na čtrnáct dní výkon funkce.

Podle mluvčího prezidentův spolupracovník nedostal za dva týdny mimo práci plat a později byl také zařazen na jinou pracovní pozici. Jde o "nejvážnější" trest, jaký kdy prezidentský palác svému zaměstnanci uložil, dodal Roger-Petit. 

O Benallu se mezitím začala v souvislosti s jeho chováním na prvomájové demonstraci zajímat i policie. Zahájeno bylo předběžné vyšetřování kvůli "násilí spáchanému osobou ve veřejné službě".