Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronův poradce zbil demonstranta: Je ve vazbě a čeká ho vyhazov

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Poradce prezidenta Emmanuela Macrona, kterého kamera zachytila, jak surově bije účastníka prvomájové demonstrace, skončil ve vazbě. Macron se po vlně kritiky rozhodl, že Alecandra Benallu ze svých služeb propustí.

Kamera ukázala, jak Benalla z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku. Následně se vrátil a zapojil se do snahy policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu uštědřil několik ran.

Macron krátce po incidentu svému spolupracovníkovi na dva týdny pozastavil výkon funkce a poté ho přeřadil na jinou práci. Podle kritiků to byl ale příliš mírný trest. 

"Prezident se dozvěděl nová fakta o chování Alexandra Benally, která by mohla představovat přestupek," uvedl dnes mluvčí Elysejského paláce. "Proto se rozhodl zahájit proceduru vedoucí k propuštění Alexandra Benally," dodal.

Benallu mezitím zadržela policie a vyslýchá ho. Kromě násilí na demonstrantovi čelí také obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele či neoprávněného nošení odznaků státní moci, uvedla agentura AFP.

Témata:  Francie policie Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.