reklama

Podle italských médií se prokurátoři domnívají, že o život mohlo přijít i více migrantů. Na španělském ostrově Mallorca pak dnes přistály dvě lodě neziskové organizace Proactiva Open Arms, které přivezly jednu ženu a těla dítěte a další ženy, která posádka lodí našla u Libye. Informují o tom agentury APA a AFP.

Utopení běženci patřili ke skupině 450 migrantů, kteří vypluli z Libye a které minulý týden zachránily lodě evropské pobřežní a pohraniční stráže Frontex. Mezi mrtvými jsou tři muži a jeden nezletilý. Prokurátoři chtějí objasnit, proč skočili do moře, když se přiblížily lodě Frontexu. Chtějí také zjistit, zda se neutopili i další migranti.

Migranti přistáli na počátku tohoto týdne v sicilském městě Trapani a mají být přerozděleni do šesti zemí EU, které souhlasily s jejich převzetím. Jedenáct domnělých převaděčů bylo zadrženo.

Skupina Proactiva Open Arms v případě nalezené ženy a dvou mrtvých obvinila libyjskou pobřežní stráž, že zachránila z člunu zbytek migrantů, ale dvě ženy a dítě, které se odmítly nalodit na záchranou loď a vrátit do Libye, ponechala svému osudu a navíc prořízla jejich člun.