Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer čelí kritice: Slovy o islámu prý přispěl k odcizení Turků

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Německou politickou scénou otřásá kauza Mesuta Özila, který odchází z fotbalové reprezentace. Šéf Zelených Robert Habeck obvinil ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU), že svými dřívějšími výroky o islámu přispěl k odcizení mnoha německých Turků.

O tom, že islám nepatří k Německu, mluvil Seehofer v březnu v rozhovoru pro deník Bild. Jeho slova odmítla například kancléřka Angela Merkelová (CDU), podle níž islám k Německu patří.

Habeck dnes případ oprášil a zkritizoval Seehofera, který je také ministrem sportu. Výrok o islámu je podle šéfa Zelených třeba vnímat jako jasný vzkaz muslimským hráčům. Dopad Seehoferova prohlášení byl podle Habecka zničující, protože lidé s migračními kořeny v Německu cítí, že jsou stále častěji stigmatizováni a vylučováni ze společnosti.

Jeho slova nepřímo odmítl Seehoferův stranický kolega Stephan Mayer. "Případ Mesuta Özila je ojedinělý, nesmí se zevšeobecňovat. Nemá nic společného s integrací čtyř milionů lidí s tureckými kořeny v Německu," uvedl. Obvinění z rasismu, které hráč vznesl vůči německému fotbalovému svazu a jeho šéfovi, považuje Mayer za neudržitelné.

V týdnech po propadu Německa na mistrovství světa v Rusku Özil čelil tvrdé kritice od médií i členů fotbalového svazu kvůli svým výkonům a především spornému květnovému setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Témata:  Mesut Özil Horst Seehofer Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.