Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlajky v Řecku jsou spuštěny na půl žerdi, požáry si vyžádaly už 79 životů

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Atény - Počet obětí ničivého požáru východně od Atén stoupl na 79. Zranění utrpělo nejméně 187 lidí, včetně 23 dětí. Není jasné, kolik osob se pohřešuje. Někteří lidé své blízké hledají prostřednictvím sociálních médií a televize.

Ohnivá fronta sešla ze svahů pohoří Pendeli až k pobřežním letoviskům na východním pobřeží Attiky. Více než 280 hasičů hasí poslední plameny v oblasti města Rafina na severovýchod od Atén. Další dvě stovky hasičů bojují s požárem na západ od Atén, kde úřady přes noc preventivně evakuovaly tři obce.

Dva požáry na východ a západ od hlavního města vypukly v pondělí v rozmezí několika hodin. Posléze je rozdýmal a rozšířil prudký vítr. Rychlost, s jakou se požár na severovýchod od metropole rozšířil, mnohé překvapil, a patrně přispěla k vysokému počtu obětí.

Agentura AP zmiňuje případ otce, který po dni marného hledání zahlédl v televizním vysílání své dvě dcery, dvojčata, která se ztratila spolu s prarodiči. Prostřednictvím televizních kanálů Skai a Alpha později požádal, ať se něj obrátí ten, kdo o dívkách něco ví.

Vlajky po celém Řecku jsou spuštěny na půl žerdi - řecký premiér Alexis Tsipras vyhlásil v zemi třídenní státní smutek.

Témata:  Řecko požáry v řecku požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.