reklama

Zaldostanov se na Facebooku vyjádřil k situaci, která vznikla po založení základny motorkářského gangu na Slovensku. Zaldostanov svůj status zveřejnil ve čtyřech jazycích. Základnu v obci Dolní Krupá u Trnavy otevřenou 23. 6. označil za „klubovnou". Tvrdí ale, že půjde jen o muzeum, které bude otevřeno nejen pro motorkáře, ale i pro milovníky historie.

„V prostorách klubovny bude umístěno i muzeum II. sv. války, kde zvláštní místo zaujme expozice 8. Motocyklového pluku a zobrazení bitvy o Stalingrad. Návštěvníci muzea uvidí exponáty věnované 1. Československé tankové brigádě, výstavu historických motocyklů a automobilů,“ popisuje šéf Nočních vlků.

Uvedl také, že Slovensko s Ruskem pojí historie přátelských vztahů. Přidal ale také několik velmi kritických řádků. Liberální západní média podle jeho slov rozpoutala mediální štvanici proti tomu, co označil za „jednoznačně pozitivní projekt". Podle něj jde jen o hon na čarodějnice a západní propagandistickou mašinérií.

Morotkáři z klubu Nočních vlků mají dlouhodobě blízký vztah Putinovi, který navštěvuje jejich akce. Spolek také v minulosti dostával od Kremlu peníze. Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie kvůli jeho podpoře ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym.

Vůdce gangu Alexander Zaldostanov se často nechává fotografovat s Putinem, od kterého dostal i několik státních vyznamenání. Navíc se netají obdivem k sovětskému diktátorovi Josifovi Vissarionoviči Stalinovi, Putinovi také nedávno navrhl, aby se jeho Noční vlci staly součástí ruské armády jako polooficiálne milice.

O objektu Nočních vlků nedaleko Trnavy se začalo mluvit před několika dny. Záběry z dronu, které se objevily na internetu, ukázaly, že areál je plný vojenské techniky. Policie v reakci na to uvedla, že vojenské stroje, které se v areálu nacházejí, jsou historickými exponáty, které by měly být vystaveny a přístupné veřejnosti na podzim. Prý jsou sice pojizdné, střílet ale nemohou.

Slovenský server Topky.sk uvádí, že část techniky je majetkem občanského sdružení, které je členem dobrovolné požární ochrany ČR a podle zákona o ochraně před požáry plní úkoly obecní hasičské jednotky. Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš (SNS) v reakci na tuto zprávu nařídil dočasné pozastavení výkonu funkce ředitele Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviče.

Slovenská pobočka motorkářské skupiny je pak podle médií také nepřímo propojena i s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem. Bývalého ministra s Nočními vlky prý spojuje velmi blízké přátelství s Josefem Hambálkem. Ten momentálně vede slovenskou odnož Nočních vlků.