Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konspirátoři měli pravdu? Míč, který dostal Trump od Putina, měl čip

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump dostal na summitu v Helsinkách od svého ruského protějšku Vladimira Putina fotbalový míč. Následně se vyrojily spekulace, zda v něm není odposlouchávací zařízení. Nyní vyšlo najevo, že konspirátoři nebyli daleko od pravdy.

Výrobce míče, kterou je společnost Adidas, do něj zabudovala čip. Nejde ale o špionážní techniku, nýbrž o rozšíření uživatelského zážitku.

Čip NFC slouží k bezdrátové komunikaci na velmi krátké vzdálenosti. NFC technologie je například běžnou výbavou současných telefonů a díky němu je možné mobil využívat jako alternativu k platební kartě.

V případě míče se při kontaktu se zařízením, které je schopné spojení navázat, což jsou například mobily či tablety, majitelům zobrazí dodatečné informace o výrobku a dalších produktech Adidasu souvisejících s fotbalem a také přístup k různým soutěžím. Čip neposkytuje žádné statistiky o tom, jak se míč sportovně využívá.

Témata:  Adidas Donald Trump Vladimír Putin fotbal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy