Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku se objevil zastupující prezident SSSR, kvůli extremismu mu hrozí až pět let

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Ruští agenti FSB ve čtvrtek v Zelenogradu u Moskvy vtrhli do bytu jistého Sergeje Taraskina, který se označuje za prezidenta SSSR. Byl obviněn z extremismu, hrozí mu až pět let vězení.

52letý zubař založil svou skupinu v roce 2010, když jeho ordinaci zažalovali dlužníci. V jednom z přelíčení se označil za "zastupujícího prezidenta Sovětského svazu", který podle něj stále právně existuje.

Posledního prezidenta SSSR Michaila Gorbačova označuje za "dezertéra" a schůzky se svými stoupenci za zasedání sovětské vlády. Účast je údajně placená. Podle některých informací o sobě Taraskin prohlásil, že je zároveň vrchním velitelem a prezidentem Ruské socialistické federace a imperátorem Ruské říše.

Podle agentury Interfax agenti v jeho bytě zabavili datové nosiče, propagační letáky a videomateriály jím vedené organizace "SSSR".

Témata:  Rusko Sovětský svaz policie Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy