Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán setřel bruselské politiky: Rozhodnutí EK nejsou důležitá, její dny jsou sečteny

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť/Brusel - Podle maďarského premiéra Viktora Orbána potřebuje EU novou Evropskou komisi (EK) s novým přístupem k migrační politice. Dny té současné jsou prý sečteny a její návrhy nejsou důležité. Volby do Evropského parlamentu se mají konat v květnu 2019.

Evropská komise poslala Maďarsko kvůli novým pravidlům i podobě vnitrostátních zákonů o azylu a navracení žadatelů před Evropský soud. Podle EK totiž země neplní své povinnosti vyplývající ze smluv EU, právních předpisů EU a Listiny základních práv.

Orbána nepokládá rozhodnutí EK za důležité vzhledem k jejímu končícímu mandátu. Stávající návrhy a rozhodnutí EK označil za poslední škubnutí v nohách žab, "které jsme viděli při biologických pokusech ve škole".

"Po evropských volbách potřebujeme komisi, která netrestá ty státy, které brání vlastní hranice, jako je Maďarsko," uvedl Orbán v rozhovoru pro maďarský rozhlas. Dodal přitom, že EK by měla trestat ty země, které do Evropy pouštějí miliony migrantů, čímž porušují stávající závazky EU. O které státy jde, ale neuvedl.

Témata:  Viktor Orbán Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy