Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marián Kotleba má problémy. Čelí obvinění z extremismu

Marian Kotleba
Marian Kotleba
Foto: Reprofoto SME

Bratislava - Představitel slovenské krajní pravice Marián Kotleba byl dnes slovenskou prokuraturou obžalován z extremismu. Podle médií mu hrozí až tři roky vězení.

Podle agentury TASR o tom dnes informovala mluvčí prokuratury Jana Tökölyová. Obvinění se týká šeků s extremistickou symbolikou a policie ho proti Kotlebovi vznesla přesně před rokem.

Předseda krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) je podle mluvčí obviněn z přečinu projev sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení základních práv a svobod. 

Kotleba loni v Banské Bystrici v aule školy předal před téměř 400 pozvanými hosty třem rodinám finanční dar prostřednictvím symbolických šeků, každý v částce 1488 eur. Přitom číslo 1488 je známé a používané v symbolice extremistů.

Tökölyová vysvětlila, že jde o spojení čísel 14 a 88. Čtrnáctka odráží počet slov anglické věty pravicového teroristy Davida Lanea, která v překladu zní: "Musíme zajistit existenci našich lidí a budoucnost bílých dětí." Číslo osm pak představuje osmé písmeno abecedy, kterým je H, a 88, tedy HH, proto znamená zkrácený tvar nacistického pozdravu Heil Hitler.

Témata:  Marián Kotleba Slovensko extremismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy