Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kambodži se konají kontroverzní parlamentní volby, opozice vyzvala k jejich bojkotu

Kambodža, ilustrační foto
Kambodža, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Phnompenh - V Kambodži se konají kontroverzní parlamentní volby, které jsou vnímané jako plebiscit o dlouholeté vládě premiéra Hun Sena. Opozice vyzvala k bojkotu hlasování.

Formálně se o 125 křesel v Národním shromáždění uchází dvacítka stran, ve skutečnosti ale mají voliči na výběr jen dvě možnosti: buď podpoří premiéra Hun Sena, který je u moci již 33 let, anebo vůbec nepůjdou hlasovat. Uvedla to agentura AP.

Klíčovou roli při usnadnění premiérovy cesty k prodloužení mandátu sehrálo vyřazení jakéliv věrohodné opozice z voleb. Největší opoziční uskupení, Kambodžskou národní stranu záchrany (CNRP), loni v listopadu rozpustil kambodžský nejvyšší soud s odůvodněním, že se její členové spikli s USA s cílem svrhnout vládu.

V minulých volbách v roce 2013 nebyla opoziční Kambodžská národní strana záchrany daleko od vítězství, když získala 44 procent hlasů voličů.

Po rozpuštění strany byli poslanci CNRP vyloučeni z parlamentu a 118 členům strany bylo zakázáno účastnit se pět let politického života. Většina vůdců Kambodžské národní strany záchrany uprchla do zahraničí.

Veterán kambodžské opozice Sam Rainsy, který odešel v roce 2015 do francouzského exilu, aby se vyhnul stíhání, již v dubnu apeloval na voliče, aby se hlasování neúčastnili.

Hun Sen od mládí bojoval v jednotkách ultrakomunistických Rudých Khmerů krutého diktátora Pol Pota. Při bojích o Phnompenh v jejich řadách přišel o oko a částečně ochrnul. Při dlouhodobém léčení v nemocnici přehodnotil své názory, rozešel se s polpotovci a v červnu 1977 se připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Polpotovu genocidnímu režimu.

Témata:  Kambodža

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy