Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

40 migrantů dostalo povolení k vylodění v Tunisku, na moři čekali přes dva týdny

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tunis - Tunisko změnilo názor. Na jeho území se nakonec může vylodit 40 migrantů, kteří strávili víc jak dva týdny na moři na palubě obchodní lodi. Uprchlíky odmítaly všechny středomořské přístavy.

Člun se 40 uprchlíky z Egypta, Mali, Nigérie a Bangladéše vyplul začátkem července nejspíše z Libye. Na moři se pak dostal do potíží a jeho pasažéry zachránila maltská loď, která pak migranty 16. července předala na palubu plavidla tuniské těžební společnosti Miskar. Kapitán lodi Sarost 5 ale nezískal povolení zakotvit v žádném tuniském přístavu, migranty odmítala přijmout i Itálie, Francie a Malta.

Červený půlměsíc opakovaně varoval, že podmínky na palubě obchodní lodi nejsou vhodné pro dlouhodobější pobyt tolika lidí. Mezi migranty jsou i dvě těhotné ženy. I proto nyní tuniský premiér Júsuf Šáhid svolil, že migranti se smějí vylodit v přístavním městě Zarzis. 

Šáhid potvrdil, že váhání tuniských úřadů souviselo zejména s obavami, že si představitelé EU budou vstřícný krok vykládat jako souhlas s případným umístěním dalších center pro migranty na tuniském území. S tím Tunisko rezolutně nesouhlasí.

Témata:  Tunisko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy