Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyhrožuje: Kvůli migraci je ochoten ochromit vládu

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Vláda USA má financování schválené jen do 30. září, na dalším se musí dohodnout prezident a Kongres. Republikán Donald Trump dnes pohrozil, že je připraven ochromit činnost federální vlády, pokud demokraté odmítnou hlasovat pro jeho návrhy řešení imigrace.

"Byl bych ochoten ochromit činnost vlády, pokud nás demokraté nepodpoří hlasy pro pohraniční bezpečnost, která zahrnuje i zeď!" napsal dnes Trump na twitteru. Spojené státy podle něj musí přejít na systém imigrace založený na zásluhách. Vyzval také ke zrušení vízové loterie. "Potřebujeme, aby do naší země přicházeli skvělí lidé," dodal.

V následujících dnech by se měl Trump sejít s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem a šéfem republikánské většiny v Senátu Mitchem McConnellem, aby jednal o podzimní legislativní agendě. McConnell tento týden připustil, že by se financování federální vlády nemuselo podařit vyřešit před listopadovými parlamentními volbami. 

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu bez financí, nastal v USA na konci ledna a na několik hodin také na počátku února. Za prezidenta Baracka Obamy v roce 2013 trval asi dva týdny.

Témata:  Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy