Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský arcibiskup kryl zneužívání. Papež přijal jeho demisi

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán/Canberra - Papež František dnes přijal demisi australského arcibiskupa Philipa Wilsona, který dostal rok vězení za to, že kryl sexuální zneužívání dětí jiným duchovním. Duchovní od vynesení rozsudku svou funkci nevykonává, odstoupit i přes četné protesty dlouho odmítal.

Arcibiskup z Adelaide je nejvýše postaveným duchovním římskokatolické církve odsouzeným za nečinnost v případě zneužívání dětí.

Australský soud uznal v květnu arcibiskupa vinným, že kryl závažný trestný čin jiného člena církve. Byl jím kněz James Fletcher, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému žaláři za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006. Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak.

Počátkem července byl arcibiskup Wilson odsouzen k 12 měsícům vězení s tím, že bude moci o podmínečné prominutí zbytku trestu požádat po půl roce od jeho nastoupení. O termínu začátku trestu by se mělo rozhodnout 14. srpna, dokdy soudce zváží, zda bude moci duchovní odpykat trest v domácím vězení.

Římskokatolickou církví v posledních letech hýbou skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František opakovaně vyzval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Témata:  Papež František Vatikán Austrálie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy