Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina v kauze železničního sporu vůči Rusku u WTO neuspěla

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva - Ukrajina zřejmě z velké části neuspěla u Světové obchodní organizace (WTO) se svým sporem vůči Rusku kvůli obchodu se železničním zařízením.

Panel sestavený WTO pro řešení sporu zamítl mnoho argumentů Ukrajiny ve stížnosti na Rusko, které odmítlo dovoz ukrajinského železničního zařízení. To je pro Kyjev velkým vývozním artiklem. Obě strany se proti rozhodnutí mohou odvolat do 60 dnů, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina podala stížnost k WTO v roce 2015 poté, co Rusko pozastavilo proces certifikace a posuzování shody pro ukrajinské kolejové vozy, železniční výhybky a další železniční zařízení, protože to podle Ukrajiny ve skutečnosti byla jen záminka pro zákaz dovozu. Tým WTO složený ze tří členů, který měl na starosti zhodnotit stížnost, však uvedl, že Ukrajina neprokázala, že by Rusko systematicky blokovalo dovoz jejích železničních produktů.

Lokomotivy, železniční vozy a další železniční zařízení byly nejhodnotnějším vývozním artiklem Ukrajiny do Ruska v roce 2011, tedy před diplomatickým odcizením dvou bývalých spojenců. Celkový vývoz Ukrajiny do Ruska v roce 2011 činil 19,8 miliardy USD (432,6 miliardy Kč), z toho železniční zařízení představovalo 3,2 miliardy USD. Hodnota železničního vývozu se poté prudce propadla a v posledních třech letech dosahovala méně než 150 milionů USD.

Témata:  Ukrajina Světová obchodní organizace (WTO) Rusko

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.