Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby v Zimbabwe? Výsledky jsou těsné, opozice už mluví o sestavování vlády

zimbabwe
zimbabwe
Foto: Pixabay

Harare - Zimbabwané v pondělí volili nového prezidenta a zároveň poslance, o funkci hlavy státu se ucházelo 23 kandidátů. Šéf opozice Nelson Chamisa dnes na twitteru napsal, že si jeho Hnutí pro demokratickou změnu vedlo velmi dobře a je připraveno sestavit novou vládu.

V pondělních prezidentských volbách byli hlavními favority úřadující prezident Emmerson Mnangagwa (75) z vládní strany ZANU-PF a opoziční lídr Chamisa (40) z Hnutí pro demokratickou změnu. Do čela země tak nastoupí po více než 30 letech někdo jiný než autokratický prezident Robert Mugabe.

Chamisa řekl, že se jeho straně podařilo získat výsledky sčítání hlasů z 10.000 volebních místností. Informovala o tom agentura Reuters.

Volební komise oznámila, že konečné výsledky zveřejní do pěti dnů od hlasování. Hlasy sčítá také několik občanských sdružení. Výsledky nicméně nesmí zveřejnit, dokud tak neučiní komise. Podle zdroje v jednom ze sdružení, je příliš brzy na odhadování vítěze, jelikož si oba kandidáti vedli dobře.

Mnangagwa byl označován za favorita, ale v posledních průzkumech začal ztrácet. Pokud žádný kandidát nezíská více než polovinu hlasů, bude se 8. září konat druhé kolo.

Témata:  Zimbabwe

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy