reklama

Soubory potřebné ke zhotovení zbraně s použitím technologie 3D tisku se na internetu objevily už před pěti lety a stáhlo si je na 100.000 lidí. Úřad pro kontrolu obchodu se zbraněmi při americkém ministerstvu zahraničí pak jejich šíření zakázal s tím, že jde o porušení pravidel o vývozu zbraní. K souborům se totiž dostalo i mnoho uživatelů ze zahraničí. Firma Defense Distributed rozhodnutí zažalovala.

Koncem letošního června soudní spor skončil mimosoudní dohodou a pětiletý zákaz byl zrušen. Texaská společnost tak dostala znovu právo soubory pro 3D tisk nabízet; od pátku si je stáhlo tisíc uživatelů. Tento vývoj v řadě amerických států a mezi odpůrci volné distribuce zbraní vyvolal pobouření, generální prokurátor státu Pennsylvánie v neděli označil šíření souborů za "existenční hrozbu" a předběžným opatřením přístup k souborům zakázal.

Spolu s dalšími sedmi americkými státy pak Pennsylvánie zažalovala americkou vládu s cílem volný tisk 3D zbraní definitivně znemožnit. Žaloba podaná v pondělí v Seattlu argumentuje tím, že plastické zbraně si vzhledem k volnému přístupu k souborům Defense Distributed může opatřit každý včetně zločinců, šílenců a teroristů. Zbraň nelze objevit s pomocí detektorů kovu a nepodléhá žádné registraci.

Skupina 21 generálních prokurátorů navíc vyzvala ministra zahraničí Mikea Pompea a ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby od červnové dohody s Defense Distributed odstoupili. Tisk 3D zbraní podle nich představuje "bezprostřední riziko" pro bezpečnost amerických občanů. 

Podle části amerických expertů tisk 3D zbraní velkým ohrožením bezpečnosti není. Zločinci podle nich sotva o takové zbraně projeví zájem, protože jsou velmi nákladné a rychle se opotřebují.