Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde skončí Frankovy ostatky? Rodné město mrtvého diktátora o ně nestojí

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Ferrol - Rodina Franciska Franka má na městském hřbitově ve Ferrolu hrobku, kterou jí v roce 1967 darovala tamní radnice. Město ovšem tento týden přijalo dokument, který zakazuje pohřbít ve Ferrolu ostatky fašistického diktátora.

"Ferrol je už dostatečně stigmatizován tím, že je Frankovým rodným městem, a proto jsme tento návrh předložili. Nevíme sice, co rodina s ostatky plánuje, ale ani nás to nezajímá," zdůvodnil podání návrhu radní Iván Rivas. 

Frankova rodina má ve Ferrolu hrobku, kterou jí v roce 1967, za Frankovy vlády, darovala tamní radnice. Tehdejší starosta v příslušném dokumentu mimo jiné uvedl, že je to "dar pro nejslavnějšího syna města". Současný starosta Jorge Suárez se ale domnívá, že dokument lze zrušit a hrobku vyvlastnit. 

Generál Franco, který stál v čele Španělska od roku 1939 do své smrti v roce 1975, je pohřben v Údolí padlých spolu s více než 30.000 oběťmi španělské občanské války (1936-1939). Tu sám rozpoutal pučem proti republikánské vládě. Válka si vyžádala životy více než půl milionu lidí. Obětí Frankovy vlády se stalo dalších několik desítek tisíc jeho odpůrců, posledních pět poprav levicových aktivistů podepsal Franco ještě dva měsíce před svou smrtí.

Přesto Franka mnozí dodnes obdivují, mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil Španělsko bojů ve druhé světové válce. Jeho vášniví příznivci nedávno také v Údolí padlých demonstrovali proti odstranění jeho ostatků z tamní hrobky.

Nová španělská vláda socialisty Pedra Sáncheze už krátce po svém nástupu do úřadu letos v červnu slíbila, že Frankovy ostatky exhumuje a předá rodině. Údolí padlých má být podle Sáncheze památníkem boje proti fašismu. 

Témata:  Španělsko Francisco Franco

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.