Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Zimbabwe se protestovalo proti výsledkům voleb. Zasahovala policie i armáda, ozývaly se i výstřely

zimbabwe
zimbabwe
Foto: Pixabay

Harare - V metropoli Zimbabwe dnes proti výsledkům parlamentních voleb protestovali příznivci opozice. V ulicích se střetli s armádou. Volební komise musí výsledky voleb ohlásit do soboty. Mezinárodní pozorovatelé ale vyzývají úřady, aby tak učinily co nejdříve.

Proti demonstrantům nejprve zasahovala policie, která použila slzný plyn. Pak byla povolána armáda, ve městy byly slyšet výstřely. Podle pracovníků agentur Reuters a AFP si násilí vyžádalo smrt jednoho člověka.

V Zimbabwe se v pondělí konaly prezidentské i parlamentní volby. Vládní strana v nich získala dvoutřetinovou většinu, což jí umožní měnit ústavu. Demonstranti viní vládu z manipulace voleb.

Výsledky prezidentských voleb navzdory očekávání dnes volební komise stále neoznámila. Hlavními favority prezidentského klání jsou vládní kandidát a úřadující prezident Emmerson Mnangagwa a vůdce opozice Nelson Chamisa, kterého opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) v úterý prohlásilo za vítěze voleb.

Před budovou, kde se volební komise dnes sešla, aby informovala o sčítání hlasů, se shromáždila zhruba stovka příznivců opoziční MDC. Demonstranti pak zablokovali ulice metropole, kde vytvořili barikády a pálili pneumatiky a automobily. Na bezpečnostní složky pak házeli cihly a kameny.

Témata:  Zimbabwe demonstrace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy