Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti zákazu zahalování obličeje protestovaly v Kodani stovky lidí

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Kodaň - V hlavním městě Dánska dnes protestovaly stovky lidí proti zákazu zahalování obličeje. V zemi dnes začal platit zákon, který zahalování na veřejnosti zakazuje. Podle agentury Reuters z akce v Kodani nebyly hlášeny žádné incidenty.

Demonstranti vnímají nový zákon jako zásah do práva žen rozhodovat o tom, jak se oblékají. Vyjádřit odpor s novým zákazem přišly jak muslimky s odkrytými tvářemi, tak zahalení nemuslimští Dánové. Protestující se sešli v centru hlavního města ve čtvrti Nørrebro a vydali se na pochod k policejní stanici v oblasti Bellahøj.

"Musíme vládě vyslat signál, že se neskloníme před diskriminací a zákonem, který cílí na konkrétní náboženskou menšinu," řekla Reuters 21letá muslimka a studentka Sabina, která na pochod dorazila se závojem zvaným nikáb.

Zákaz zahalování obličeje se nevztahuje jen na ženské muslimské oděvy, avšak právě tento dopad je hlavním důvodem kritiky. Vláda opatření hájí s tím, že zahalování obličeje "není slučitelné s hodnotami dánské společnosti". Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen už dříve také uvedl, že "je neuctivé skrývat svou tvář během komunikace ve veřejném prostoru".

Policisté nově mohou osobám se zahaleným obličejem nařídit, aby si závoje a podobné doplňky sundaly, nebo aby opustily veřejný prostor. Strážníci budou podle ministra spravedlnosti v podobných případech vypisovat pokuty a posílat narušitele zákona domů. Lidé, kteří nový zákaz poruší poprvé, riskují pokutu do 1000 dánských korun (3460 Kč). Při opakovaném porušení hrozí pokuta až 10.000 dánských korun či trest vězení až šest měsíců.

Podle kritiků ale jde o ústupek sílícímu protiimigračnímu cítění obyvatel Dánska. Zdůrazňují také, že počet dánských muslimek, které kontroverzní oděvy nosí je zanedbatelný, v Dánsku žije asi 150 až 200 muslimek, které denně nosí nikáb nebo burku kompletně zakrývající tvář. V 5,7milionovém Dánsku pak muslimové tvoří přibližně pět procent populace, nikáb nebo burku tedy pravidelně nenosí ani tisícina z nich.

"Zatímco některá specifická omezení na nošení oděvů zahalujících celý obličej mohou být legitimní, tento plošný zákaz není ani potřebný, ani přiměřený a narušuje právo žen na svobodu projevu a vyznání," řekl zástupce evropského ředitele organizace Amnesty International Fotis Filippou deníku The Independent. 

Témata:  Dánsko muslimové

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy