reklama

"Je to příšerná situace a Sessions by měl tento zmanipulovaný hon na čarodějnice okamžitě zastavit, aby to naši zemi dál nešpinilo," napsal prezident v jednom ze svých ranních tweetů. Mueller, bývalý šéf americké kriminální ústředny FBI z let 2001 až 2013, podle něj chce kolem svého vyšetřování vzbudit iluzi objektivity a je v "totálním" střetu zájmů.

Bílý dům musel později vysvětloval, že prezidentova výzva nepředstavuje příkaz. "Není to rozkaz, je to prezidentův názor," uvedla mluvčí Sarah Sandersová. Prezident podle ní svou kritikou zvláštního vyšetřovatele nebrání vyšetřování, ale prostě "bojuje".

Trump Muellerovi vyčetl, že členem jeho týmu býval agent Peter Strzok, usvědčený ze zaujatosti vůči Trumpovi. Za Strzokovým odchodem z Muellerovy skupiny totiž stálo zveřejnění textových zpráv, které si před předloňskými volbami vyměňoval se svou milenkou, advokátkou FBI Lisou Pageovou. Psal v nich o potřebě zabránit Trumpovu vítězství.

Strzok chtěl zabránit zvolení prezidenta a nikdy být do vyšetřování ruského vlivu zapojen neměl, stojí v Trumpově tweetu. "Mueller takové hochy chrání," zlobí se prezident.

Trump však Muellera podle většiny právních expertů z vyšetřování ruského vlivu na volby odvolat nemůže. Nemůže to de facto udělat ani Sessions, jehož k tomu prezident tak energicky vyzývá. Ministr spravedlnosti už loni v březnu prohlásil, že se vzdává dohledu nad činností Muellerova týmu vzhledem k možnému střetu zájmů. Nevypovídal totiž v parlamentu pravdivě o podrobnostech svých kontaktů s ruskými diplomaty.

Dohled nad vyšetřováním tak převzal Sessionsův náměstek Rod Rosenstein. Právě jeho by Trump mohl k odvolání Muellera vyzvat. Cesta k Muellerově odvolání je pro Trumpa podle amerických komentátorů o to složitější, že jakýkoli mocenský zásah do vyšetřování FBI by poslanci, demokraté i republikáni, vnímali jako krajně nežádoucí precedens. Uvažovali by v takovém případě o ústavní žalobě, která by mohla Trumpa připravit o křeslo.