reklama

Právníci Trumpa od výslechu odrazují kvůli obavě, že impulsivní prezident nadělá problémy sám sobě. 

Do Bílého domu podle Giulianiho přišel v úterý dopis s upřesněním podmínek výslechu, na který teď právní tým prezidenta připravuje odpověď. Vyšetřovatel Mueller prý ustoupil od původních požadavků a souhlasí s tím, že prezident na některé dotazy odpoví písemně. 

List The New York Times nicméně ve středu napsal, že Trump o výslech sám usiluje, aby se očistil od pomluv. Je si prý jist, že Muellera přesvědčí o tom, že pátrání po ruském vlivu je honem na čarodějnice.

Trump ve středu vyvolal ve Washingtonu poprask tweetem, v němž vyzval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby Muellerovo vyšetřování zastavil. Bílý dům později upřesnil, že nešlo o pokyn, ale o prezidentův názor. Ještě větší pozornost médií vyvolává zahájený proces s bývalým šéfem Trumpova volebního štábu Paulem Manafortem, byť s ruskou kauzou bezprostředně nesouvisí.

Proces, v němž je Manafort obviněn z bankovních a finančních podvodů, podle AP prezident velmi pozorně sleduje, stejně jako pečlivě studuje mediální ohlasy. Pokud by soud ve virginské Alexandrii na předměstí Washingtonu shledal Manaforta vinným, mohl by podle právních expertů dostat souhrnný trest víc než tři sta let vězení. Server Politico dnes napsal, že Trump i jeho poradci se snaží od Manafortovy kauzy co nejvíc distancovat. Odmítají proces komentovat a vyhýbají se televizním kamerám.