Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB znovu zvýšila úrokové sazby. Výrazně rostou mzdy, koruna je slabší než očekávání

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Česká národní banka (ČNB) dnes zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta. Důvodem je podle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Výrazně rostou mzdy, koruna je slabší než očekávání a inflace je nad dvouprocentním cílem ČNB.

"Podle dřívějších vyjádření představitelů ČNB bylo rozhodnutí způsobeno převážně slabším kurzem koruny. Ta měla podle dřívějších předpokladů ČNB posilovat rychleji, a ochlazovat tak postupně přehřívající se ekonomiku. Protože je koruna v tuto chvíli pod vlivem globální nejistoty a neposiluje dostatečně rychle, bylo dle ČNB nutné sáhnout k dalšímu zvýšení sazeb," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Podle něj ČNB zvýší sazby v letošním roce minimálně ještě jednou.

"K dalšímu zvýšení se centrální banka rozhodla o měsíc dříve, než jsme předpokládali. Nicméně z makroekonomického hlediska se jedná o zanedbatelný rozdíl. I nadále tak předpokládáme, že centrální banka zvýší sazby v tomto roce ještě jednou. Dvoutýdenní repo sazba by tak na konci roku měla být na úrovni 1,50 procenta," uvedl i analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Koruna na rozhodnutí podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela v prvních momentech reagovala nepatrným posílením. Ve 13:05 se obchodovala podle serveru Patria za zhruba 25,60 Kč/EUR.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na posledním měnovém zasedání na konci června. Základní úroková sazba tehdy stoupla o 0,25 procentního bodu. 

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy