Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František oznámil změnil doktríny: Trest smrtí je zcela nepřípustný

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Vatikán dnes formálně oznámil změnu postoje k trestu smrti. Považuje ho za nepřípustný za jakýchkoli okolností, protože "útočí na lidskou důstojnost". Římskokatolická církev by proto uvítala zrušení hrdelního trestu po celém světě. Text nového učení byl schválen již v květnu.

Dosud platící katechismus, který schválil v roce 1997 papež Jan Pavel II., trest smrti povoloval s tím, že potřeba tohoto trestu "je velmi řídká, téměř neexistující". Katolická církev nicméně hrdelní trest připouštěla v případě, že byl "jediným možným způsobem, jak efektivně chránit lidské životy před nespravedlivým agresorem".

Podle současného papeže Františka I. je trest smrti vždy nepřípustný, protože " jde o útok na nedotknutelnost a důstojnost jedince". 

Trest smrti byl zrušen ve většině Evropy a Jižní Ameriky, nicméně stále je používán ve Spojených státech, v několika zemích Asie, Afriky a na Blízkém východě. Agentura AP poznamenala, že například tento týden turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že by mohl nejvyšší trest znovu zavést poté, co byl zrušen v roce 2004 v rámci snahy země dostat se do Evropské unie.

V dopise, který změnu postoje Vatikánu vysvětluje, se hovoří mimo jiné o tom, že vývoj katolické doktríny ohledně trestu smrti není v rozporu s předchozím učením, jde totiž spíše "o evoluci předchozího postoje". "Jestliže v minulosti politická a sociální situace umožnily, aby byl trest smrti přijatelným prostředkem k ochraně společnosti, nyní došlo k nárůstu porozumění, že člověk nemůže ztratit svou důstojnost ani poté, co spáchal ten nejvážnější zločin," uvedl kardinál Luis Ladaria, který stojí v čele Kongregace pro nauku víry.

Témata:  církev trest smrti Papež František Vatikán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy