reklama

Polsko odmítlo obvinění vznesená Evropskou komisí vůči Varšavě kvůli zákonu o nejvyšším soudu. Učinilo tak v odpovědi na první krok, jímž EK zahájila řízení, které může skončit před evropským soudem.

Varšava měla měsíc na reakci. Krok EK přitom neodložil začátek účinnosti novely zákona o nejvyšším soudu, která snižuje pro jeho soudce věk odchodu do důchodu ze 70 na 65 let a která začala platit 3. července.

"Polsko zaslalo Evropské komisi odpověď na první fázi řízení zahájenou s ohledem na porušení právních předpisů EU s odkazem na zákon o nejvyšším soudu," napsala agentura PAP. Podle citovaného zdroje by mělo jít o "detailní právní dokument o několika desítkách stran, který má více než 90 bodů".

"Představuje celou historii sporu s EK. V tomto dokumentu polská strana odmítá obvinění učiněná EK v souvislosti se zákonem o nejvyšším soudu. Jde o právní prezentaci, která vede k závěru, že podnět EK je neoprávněný," cituje agentura svůj blíže neupřesněný zdroj.

Soudci mají možnost požádat prezidenta o prodloužení svého funkčního období. Zákon přitom nestanoví žádná kritéria ani možnost soudního přezkumu rozhodnutí hlavy státu, která může mandát prodloužit o tři roky s možností jedné další obnovy. Podle komise polská strana zákonem neplní své povinnosti, které vyplývají z unijních smluv a které se týkají principu nezávislosti soudnictví a principu neodvolatelnosti soudců.