Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aljašské město po útoku vyděračského programu oprášilo staré psací stroje

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Anchorage - Vládní úřady města Matanuka-Susitna na Aljašce byly nuceny vyndat ze skladů staré psací stroje. Důvodem je vyděračský program typu ransomware, který napadl počítačovou síť.

Ransomwarem bylo napadeno prakticky všech 500 počítačů, stejně jako 120 počítačových serverů. Postihl také telefonní systém města, a systémy otevírání dveří na karty.

Město, kde žije přes 100.000 obyvatel, se snaží všechny systémy obnovit, aniž by muselo platit kybernetickým vyděračům - a úředníci zatím vyřizují veškerou agendu s pomocí papíru a psacích strojů nebo pera.

Útok začal 24. července, ale město si myslí, že program mohl čekat na vhodnou příležitost už od května. Podle šéfa IT odboru města Erika Wyatta ransomware zakódoval i část záložních dat. "Původně jsme byli přesvědčení, že jsme přišli o všechna naše data, ale část se nám podařilo zachránit s pomocí sdílených disků," řekl Wyatt. "Ovšem e-maily zachránit zřejmě nepůjdou."

Témata:  počítačové viry Aljaška hackeři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy