Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres USA dostal návrh nových sankcí proti Rusku, prý jsou "pekelné"

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

Washington - Kongres USA projedná návrh zákona, který v případě přijetí uvalí další velmi tvrdé sankce na Rusko. Má jít o trest za údajné vměšování Moskvy do amerických prezidentských voleb. Nové sankce postihnou transakce s ruskými dluhopisy, energetické a ropné projekty a dovoz ruského uranu. Míří rovněž na politiky a oligarchy.

Zákon o nových sankcích, který předložili demokraté i republikáni, rovněž deklaruje pevnou podporu Spojených států Severoatlantické alianci. Stanoví, že pro odchod USA z NATO by v Senátu musela zdvihnout ruku dvoutřetinová většina poslanců.

Republikánský senátor Lindsey Graham označil sankce obsažené v návrhu za "pekelné". Dosavadní sankce podle něj Rusku nezabránily v pokusech ovlivnit nadcházející listopadové volby do Kongresu.

Podle demokratického senátora Boba Menendeze je návrh zákona "dalším krokem k utažení šroubů". Ruský prezident Vladimir Putin podle něj "musí konečně pochopit, že Spojené státy nebudou jeho chování dál tolerovat".

Vyhlídky na schválení nových sankcí jsou ale podle Reuters nejisté, musí je schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Témata:  protiruské sankce Kongres Spojených států amerických (United States Congress) Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy