Paříž - Ve věku 73 let dnes zemřel Joël Robuchon, pokládaný za génia špičkové gastronomie. Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě si vysloužil 27 michelinských hvězd.
"Robuchon podlehl rakovině, nemoc si však držel od těla a příznaky zakrýval s odvahou a vzácnou elegancí," píše list Le Figaro na svém webu.
Joël Robuchon byl ve světě gastronomie přirovnáván k tomu, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou.
Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, citovaný šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, byl typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.
Navzdory své popularitě působil Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k surovinám.
Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svou první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. Síť restaurací diskrétně prodal investičním fondům se sídlem v Anglii a Lucembursku, přičemž smlouva zavazuje nové majitele udržet vysokou úroveň.
Témata: úmrtí, Francie, restaurace, Joël Robuchon
Související
21. listopadu 2024 10:05
14. listopadu 2024 9:48
12. listopadu 2024 12:57
4. listopadu 2024 11:09
31. října 2024 6:46
29. října 2024 17:00