Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel šéfkuchař století Joël Robuchon, vysloužil si 27 michelinských hvězd

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Ve věku 73 let dnes zemřel Joël Robuchon, pokládaný za génia špičkové gastronomie. Nejslavnější francouzský šéfkuchař na světě si vysloužil 27 michelinských hvězd.

"Robuchon podlehl rakovině, nemoc si však držel od těla a příznaky zakrýval s odvahou a vzácnou elegancí," píše list Le Figaro na svém webu.

Joël Robuchon byl ve světě gastronomie přirovnáván k tomu, čím je Mick Jagger na hudební scéně: žijící legendou. 

Zdánlivě jednoduché postupy, vyladěné na desetiny teplotního stupně či na sekundy, Robuchona odlišovaly od jiných šéfkuchařů. Jeho recept na bramborovou kaši, citovaný šéfkuchaři v desítkách světových restaurací, byl typickou ukázkou tohoto kouzla jednoduchosti.

Navzdory své popularitě působil Robuchon na první pohled velmi civilně a nenápadně. Jeho kuchařské umění ovlivnil pobyt v Japonsku, tamní precizní práce s potravinami a respekt k surovinám.

Začínal v hotelu v Poitiers, v roce 1981 si otevřel svou první restauraci Jamin, kde připravoval pokrmy jako prásknutí bičem: úderné, jasnozřivé, s chutí neomylně zaostřenou. Síť restaurací diskrétně prodal investičním fondům se sídlem v Anglii a Lucembursku, přičemž smlouva zavazuje nové majitele udržet vysokou úroveň.

Témata:  úmrtí Francie restaurace Joël Robuchon

Související

Aktuálně se děje

8:27

Odešla její největší životní láska. Denisa Nesvačilová oznámila smutnou zprávu

Denisa Nesvačilová ve čtvrtek oznámila fanouškům smutnou zprávu, kterou zhruba týden tajila. Přišla totiž o čtyřnohého nejlepšího kamaráda, kterého označila za největší životní lásku.

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy