Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku hrozí další vládní krize

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska po dnešním jednání s premiérem Peterem Pellegrinim prohlásil, že ztratil důvěru v ministryni vnitra Denisu Sakovou. Prý se chová jako pravá ruka jejího předchůdce v čele resortu Roberta Kaliňáka.

Schůzka byla věnována aféře kolem únosu vietnamského podnikatele z Německa, údajně s využitím slovenského vládního letadla, které Vietnamcům zapůjčil Kaliňák. 

"Ujistil jsem prezidenta, že vláda pod mým vedením, každý její člen a příslušné orgány, udělají vše pro to, abychom všechny informace prověřili," prohlásil Pellegrini. Odhalení pravdy je podle něj důležité i pro vztahy Slovenska s Vietnamem.

"Jestli se prokáže, že vietnamská strana ve skutečnosti zneužila situaci a zneužila náš speciál, aby někoho odvezla mimo schengenský prostor, bude to mít zásadní a tvrdé dopady na naše bilaterální vztahy a může to vyústit v tvrdé diplomatické kroky," řekl slovenský premiér podle serveru Pravda.sk.

Popis únosu vietnamského podnikatele za pomoci slovenské policie a s použitím vládního letadla minulý týden zveřejnil Denník N. Ministerstvo vnitra článek odmítlo jako čirý nesmysl obsahující výmysly. Podle německých médií ale tamní vyšetřovatelé nepochybují, že slovenský vládní letoun byl použit při únosu Vietnamce z Berlína do vlasti.

Kiska a Pellegrini se dnes spolu s předsedou parlamentu Andrejem Dankem krátce sešli s generálním prokurátorem Jaromírem Čižnárem, který na prezidentův dotaz odpověděl, že vyšetřování bude objektivní.

Čižnár se po setkání nezvykle kriticky vyjádřil ke Kiskovu dnešnímu prohlášení. "Pan prezident má jasno, že se skutek stal a kdo ho spáchal. Obdivuji ho, my takové informace ještě nemáme," řekl šéf slovenských prokurátorů na tiskovém brífinku po setkání, na němž podle něho nepadly žádné podstatné informace. Danko po schůzce vyzval politiky, aby zanechali "šílených emocí a vzájemného kriminalizování". 

Témata:  Andrej Kiska Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy