Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při zemětřesení v Indonésii byl zraněn český občan

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jakarta - Při nedělním zemětřesení na ostrově Lombok v Indonésii utrpělo zranění také sedm zahraničních turistů. Je mezi nimi i občan ČR, informuje agentura AFP s odvoláním na indonéské imigrační úřady. Lombok nadále trpí silnými následnými otřesy, z nichž jeden v pondělí večer SELČ dosáhl síly 5,5 stupně.

Při nedělním zemětřesení na ostrově Lombok a na sousedním Bali zahynulo podle nejnovější oficiální bilance nejméně 105 lidí a dalších 236 utrpělo vážná zranění. Otřesy půdy o síle sedmi stupňů zničily tisíce budov. Úřady předpokládají, že více než 20.000 lidí ztratilo své domovy. Do dnešního dne bylo zaregistrováno přes 230 následných otřesů, napsala agentura Reuters.

Indonéské imigrační úřady sdělily, že mezi zraněnými je sedm cizinců, kteří jsou v nemocničním ošetření. Jedná se o občany Belgie, Británie, Česka, Dánska, Francie, Jižní Koreje a Spojených států. České ministerstvo zahraničí tuto zprávu ale ČTK nepotvrdilo.

Černínský palác nemá od indonéských úřadů informaci, že by někdo z Čechů byl těžce zraněný a pobýval v nemocnici. "Žádný český občan v Indonésii v souvislosti se zemětřesením neleží," sdělila mluvčí Michaela Lagronová. Ministerstvo ale nevylučuje, že některý z Čechů po otřesech půdy vyhledal lékařskou pomoc kvůli ošetření nějakého drobného zranění.

Stovky turistů na ostrově Lombok stále čekají na místním letišti či v přístavech na evakuaci. Ředitel mezinárodního letiště na ostrově Lombok uvedl, že aerolinie přidávají od pondělí lety navíc, aby se turisté co nejrychleji dostali z ostrova. Zaměstnanci letiště rozdávají čekajícím přikrývky a občerstvení. Řada hotelů, které utrpěly při zemětřesení škody, byla uzavřena, některé však umožnily turistům přespávat ve vstupních halách, napsala agentura AP.

Z ruin velké mešity v obci Lading-Lading na ostrově Lombok se vojákům, kteří se podílejí na záchranných operacích, podařilo vyprostit živého muže a ženu se zlomenou nohou. Vytažena byla také tři mrtvá těla.

Témata:  zemětřesení Indonésie Češi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy