Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plánuje Čína znovu změnit rodinnou politiku? Nová poštovní známka vyvolala spekulace

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - V roce 2016 Čína povolila městským párům mít dvě děti, čímž skončila kontroverzní doktrína jednoho dítěte nastolená v roce 1979. Vláda ale zřejmě chystá další uvolnění rodinné politiky. Spekulace vyvolala poštovní známka, na níž je zachycena prasečí rodina se třemi selátky.

Změně v roce 2016 (rok opice) také předcházelo vydání známky s opičí rodinou se dvěma opičátky.

Podobu známky, která bude vydána příští rok, tedy v roce v prasete, zveřejnila v pondělí na svém webu Čínská pošta. Před rozesmátými prasečími rodiči stojí hned trojice veselých selátek. Nemálo Číňanů z podoby známky na sociálních sítích vyvozuje, že vláda chce dosáhnout početnějších rodin. 

Podle dostupných údajů se v roce 2016 narodilo jen o milion více dětí než v roce 2015. Fakt, že se změna rodinné politiky ihned markantněji neodrazila na porodnosti, bývá zdůvodňováno tím, že politika jednoho dítěte způsobila nynější nedostatek žen plodném věku.

Rodiče upřednostňovali syny, a tak nezřídka docházelo k zabíjení novorozených dívek. V roce 2017 žilo v Číně o 33 milionů více mužů než žen.

Témata:  Čína děti rodina

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy