Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihu Španělska zakotvila loď s migranty, vláda poslala tvrdý vzkaz

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Algeciras - Ve španělském přístavu Algeciras v Gibraltarském průlivu dnes zakotvila loď nevládní organizace Proactiva Open Arms s 87 migranty z Afriky. Na palubu je vzala před týdnem. Plavidlo ke Španělsku zamířilo, když ho odmítla přijmout Itálie.

Podle katalánské nevládní organizace pochází většina z 87 běženců přepravených od pobřeží Libye z válečných zón v Súdánu. Jde o 75 dospělých mužů a 12 nezletilých.

Španělská vláda uvedla, že migranti z lodě Open Arms podstoupí stejné procedury jako jiní lidé bez dokladů zachránění v Gibraltarském průlivu nebo ti, kteří se vylodí v člunech u španělských břehů. To znamená, že stráví maximálně 72 hodin na policejní stanici a dostanou možnost zažádat o azyl.

Jak podotýká deník El País, jde o posun proti předchozím měsícům, kdy Španělsko přijímalo migranty za mimořádných opatření. V červnu během medializovaného případu lodi Aquarius dostalo 630 běženců "z humanitárních důvodů" speciální 45denní povolení k pobytu a premiér Pedro Sánchez řekl, že administrativní úkony budou provedeny přednostně. 

Nová levicová vláda Španělska učinila ze spravedlivého zacházení s migranty po nástupu k moci před dvěma měsíci jednu ze svých priorit, připomíná agentura AP. Mimořádná opatření při jejich přijímání poté, co jim své přístavy uzavřela Malta a Itálie, ocenili představitelé EU. Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos ale zároveň uvedl, že takový postup není udržitelný.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy