Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Oděse zrušili besedu s nositelkou Nobelovy ceny. Jde jí o život za slova o "ukrajinských katech"

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Oděsa - V ukrajinské Oděse byla dnes zrušena beseda s běloruskou spisovatelkou Světlanou Alexijevičovou, nositelkou Nobelovy ceny za literaturu z roku 2015. Organizátoři akce se kvůli nenávistným výrokům na internetu obávali o její bezpečnost.

Jméno slavné spisovatelky, která se ve svém díle často zabývá dějinami druhé světové války na východě Evropy, se objevilo na kritizovaném ukrajinském seznamu zvaném Myrotvorec, kam místní nacionalisté zařazují "nepřátele Ukrajiny". Svými výroky o podílu Ukrajinců na genocidě Židů prý Alexijevičová "manipuluje veřejným míněním a podněcuje národnostní nesnášenlivost".

Jméno Alexijevičové sice brzy ze seznamu zmizelo, ale organizátoři její oděské besedy akci z bezpečnostních důvodů přesto zrušili. 

Slova o osudu Židů na Ukrajině pronesla Alexijevičová před dvěma lety v New Yorku. Prohlásila tehdy, že "ukrajinští kati" za války pomáhali nacistům vraždit Židy. "Nejen v Litvě a v Lotyšsku zabíjeli Židy ještě předtím, než přišli Němci. Stalo se to i na Ukrajině," prohlásila na přednášce v newyorském Brooklynu.

Dnes běloruská autorka novinářům řekla, že lidé by se neměli bát vlastní historie a hystericky reagovat na komentáře ve veřejném prostoru. S Ukrajinou nemá žádný spor a doufá, že beseda se čtenáři se nakonec uskuteční.

Alexijevičová, rodačka ze západní Ukrajiny, bývá charakterizována jako autorka kroniky sovětské a postsovětské doby. Ve svém díle se zabývá dramatickými událostmi své země, jakými byly druhá světová válka, sovětská intervence do Afghánistánu, katastrofa v jaderné elektrárně Černobyl nebo rozpad sovětského impéria.

Témata:  Ukrajina extremismus II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy