Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie vrátí Iráku až 5000 let staré cennosti uloupené po pádu Husajna

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Londýn - Británie vrátí Iráku osm předmětů starých až 5000 let a uloupených po pádu bývalého prezidenta Saddáma Husajna v roce 2003. Jedná se například o tři hliněné kužely pokryté sumerskými klínovými nápisy.

Policie v roce 2003 předměty zabavila londýnskému obchodníkovi s uměleckými předměty. Artefakty následně putovaly do policejního skladu a až letos byly předány Britskému muzeu. Jeho odborníci věci identifikovali a určili, že pocházejí ze sumerského chrámu Tello v jižním Iráku.

Do Iráku se vrátí tři hliněné kužely pokryté sumerskými klínovými nápisy. Je na nich jméno krále, který je nechal zhotovit, název chrámu, pro nějž byly vyrobeny, i jméno boha, jemuž byl chrám zasvěcen. Dalším předmětem je hlava hole používané jako zbraň, přívěsek ve tvaru býka zhotovený z mramoru a pocházející z období 3000 let před naším letopočtem, dvě pečetidla a jeden oblázek s rytinou.

"Ve chvíli, kdy policie posílala ty předměty Britskému muzeum k identifikaci, jsme my pracovali v terénu na vykopávkách chrámu, odkud ty věci byly ukradeny," sdělil agentuře AFP ředitel vykopávek v Tellu Sebastien Rey. Archeologové tehdy na místě našli předměty, jež po sobě zanechali zloději. Zbavili se i rozbitých kuželů s nápisy.

Ředitel muzea Hartwig Fischer řekl, že jeho instituce je odhodlána rozhodně bojovat proti nelegálnímu obchodování s cennými předměty. Do Iráku by měla být schránka převezena příští týden. 

Témata:  muzea Velká Británie Irák

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy