Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

New York Times: České námluvy byly pro Čínu vítězstvím. Vyhlášený pijan Zeman

New York Times
New York Times
Foto: NY Times

New York/Praha - List The New York Times dnes vydal obsáhlý článek o změně vztahu České republiky k Číně po nástupu Miloše Zemana do prezidentské funkce. České námluvy prý byly pro Peking naprostým vítězstvím. Ještě nedávno přitom Zeman varoval před patolízalstvím vůči Číně.

List píše o osudu Jie Ťien-minga, šéfa společnosti CEFC China Energy a Zemanova poradce, který byl v únoru zatčen pro podezření z ekonomické kriminality. "Česká republika byla vystavena nebezpečí vyplývajícího z nového vztahu (s Čínou) a prezident musel hájit svou uspěchanou přízeň vůči čínskému obchodníkovi," konstatuje NYT a dodává, že kritici českého prezidenta považovali Jieovo zmizení za důkaz toho, že stát by s Čínou neměl spojovat svou budoucnost a svůj osud.

Komentář uvádí, že "hrubě hovořící populista" Zeman dříve varoval před patolízalstvím vůči Rusku a Číně. "Od roku 2013, kdy vyhrál prezidentské volby, se ale realita v Evropě změnila. Začali přijíždět uprchlíci ze Sýrie, kteří rozněcovali našinecké sentimenty, místní politici se stavěli proti (evropskému) bloku. Západní Evropa se už nezdála být jedinou možností," píše list.

Británie, Francie a Německo vítaly větší investice Pekingu, ale dál kritizovaly stav lidských práv v Číně. Střední a východní Evropa takové výhrady neměla. "Václav Havel v roce 1990 pozval dalajlamu na návštěvu a rozzlobil tím Peking. Pro Čínu neměl dobré slovo... Zeman, vyhlášený kuřák a pijan, se s touto historií rozešel," konstatuje NYT.

Výše čínských investic vyvolává v Česku zklámání. Tchaj-wan v roce 2017 v zemi investoval trojnásobek, napsal. "Pokud přímá role Pekingu v českém hospodářství Zemana znepokojuje, veřejně to najevo nedal. Na podzim připravuje další návštěvu čínské metropole," píše se v komentáři.

Témata:  Miloš Zeman Čína New York Times

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.