reklama

"Hodláme požádat o zbavení mlčenlivosti 44 lidí. Nepočítalo se s tím, že to bude až takový počet osob. Provedeme to ale v takovém rozsahu, aby nikdo nemohl říct, že se neudělalo všechno, co se udělat mělo," řekl generální prokurátor SR Jaromír Čižnár, aniž upřesnil podrobnosti o vyslýchaných osobách.

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung na konci července napsal, že berlínští vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že bývalý vietnamský komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl přepraven slovenským vládním letadlem. List také napsal, že přeprava uneseného Vietnamce byla předmětem schůzky tehdejšího slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka a jeho vietnamského protějšku. Slovenská strana vietnamským partnerům zapůjčila vládní speciál na cestu z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy.

Zástupci slovenské generální prokuratury na briefingu také uvedli, že němečtí kolegové se poprvé již loni obrátili na slovenské úřady s žádostí o právní pomoc při vyšetřování únosu Vietnamce a že jim bylo vyhověno. Například letos v květnu se za účasti německých vyšetřovatelů uskutečnily na Slovensku výslechy několika osob. Podle Čižnára zmiňované informace neposkytovaly slovenské prokuratuře důvod k prověřování okolností únosu Vietnamce.

Čižnár řekl, že Německo nemá zájem o vytvoření společného vyšetřovacího týmu se Slovenskem a že německé úřady vyšetřují v kauze pouze trestný čin, který byl spáchán na území Německa.

Trinh byl unesen loni 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu a v lednu byl odsouzen za zpronevěru.