reklama

Nálet v oblasti kontrolované šíitskými povstalci provedla mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábii, kterou podporují i Spojené státy, a zasáhla při něm rušné tržiště, kudy projížděl autobus s dětmi. Podle agentury Reuters jde o jeden z nejhorších útoků na civilisty během více než tři roky trvající války v Jemenu.

Vozy s několika desítkami zelených rakví, podle barvy islámu, převezly oběti z márnice na velkém náměstí, kde se konaly pohřební modlitby. Těch se zúčastnil i vůdce šíitských povstalců Muhammad Alí Húsí, který čtvrteční nálet označil za "hrozný masakr jemenských dětí" a obvinil z něj Spojené státy. Dřevěné rakve s obrázky dětí pak převezli účastníci pohřbu k hrobům, někteří z nich křičeli "Smrt Americe, smrt Izraeli!".

Atentát na město Dahjan v severozápadní provincii Saada si podle Mezinárodního výboru červeného kříže (MVČK) vyžádal nejméně 51 obětí, mezi nimiž bylo 40 dětí. Dalších zhruba 80 lidí, včetně mnoha dětí, bylo při bombardování zraněno.

Rijád označil útok za legitimní, šlo prý o odvetu za středeční raketový útok, při němž v Saúdské Arábii zemřel jeden civilista. Velké množství civilních obětí, včetně desítek dětí, ale vzbudilo mezinárodní kritiku. Saudové proto slíbili, že okolnosti náletu vyšetří. Americký ministr obrany James Mattis v neděli uvedl, že poslal do Rijádu vysokého důstojníka, aby "zjistil, co se přesně stalo".

V jemenském konfliktu proti sobě stojí šíitští povstalci podporovaní Íránem a vláda prezidenta Abdar Mansúra Hádího, kterou podporuje koalice v čele se Saúdskou Arábií. Podobné útoky, při nichž umírají desítky civilistů, nahrávají šíitským povstalcům (Húsíům). Tvrdí to šéfredaktor jemenského deníku Yemen Post, jehož citovala televize Al-Džazíra. 

"Můj syn šel jen na trh nakoupit, pak přišel nálet a byl mrtvý," řekl otec čtrnáctileté oběti. "Za svého syna se budu mstít Salmánovi a Muhammadovi bin Zajdovi," dodal otec chlapce s odkazem na saúdskoarabského krále a korunního prince emirátu Abú Zabí.

Za důležité označil vyšetření čtvrtečního útoku i státní tajemník pro zahraniční politiku Spojených arabských emirátů Anvar Karkáš. Na tiskové konferenci v Dubaji nicméně také uvedl, že válka v Jemenu "zůstává špinavou válkou", v níž umírají i civilisté na obou stranách. "Bohužel i to je součástí konfliktu," řekl Karkáš.