Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za migrační krizí stojí jisté mezinárodní síly, tvrdí Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Jisté mezinárodní síly tvrdě pracují na tom, aby do Evropy nahnaly co nejvíce uprchlíků. Prohlásil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán.

Premiér odpovídal na interpelaci poslanců krajně pravicové strany Jobbik ohledně role amerického finančníka maďarského původu George Sorose, kterého Orbán obviňuje, že stojí v pozadí přílivu migrantů.

Zákonodárce Márton Gyöngyösi se ptal, jak je tedy možné, že Soros v 80. letech poskytl stipendia pro téměř všechny zakladatele Orbánovy vládnoucí strany Fidesz: "Nepovažujete za náramně pokrytecké, oportunistické a nečestné obrátit se proti vašemu bývalému ochránci?"

Orbán podle agentury MTI odpověděl, že nikdy nebylo tajemstvím, že demokratická opozice proti komunistickému režimu dostávala podporu z různých zdrojů. Ocenil také, že americký finančník a filantrop Soros dokázal svého času dokázal napomoci k pádu komunismu a stažení sovětských vojsk z Maďarska, ale to nemělo nic společného s nynější migrační krizí.

Témata:  Viktor Orbán uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy