Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrabě chce po Francii obří odškodné, prý ho připravila o monacký trůn

Monte Carlo, Monako
Monte Carlo, Monako
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Paříž - Hrabě Louis de Causans obvinil Francii, že počátkem 20. století dosáhla politickým tlakem změn pravidel nástupnictví monackého knížectví, čímž připravila jeho rodinu o možnost usednout na trůn. Šlechtic nyní požaduje odškodné 351 milionů eur (devět miliard korun).

Louis de Causans je z druhé větve rodu Grimaldiů. Příběh podle něj začal, když se na trůn chystal budoucí panovník Ludvík II. V té době byl starým mládencem bez potomků. Pravidla ale byla jasně daná: bez následníka by se moc dostala do rukou druhé větve rodiny. Trůn by spadl do klína jeho německému bratranci Wilhelmu von Urach.

"Aby Monaku vládl Němec, bylo pro Francii na pokraji první světové války jednoduše nepřijatelné," řekl de Causansův advokát Jean-Marc Descoubes. Francie prý pod pohrůžkou ztráty suverenity donutila Monako změnit pravidla tak, aby se následníkem trůnu mohl stát i nelegitimní potomek. Rodina tedy adoptovala Charlotte, která se narodila v roce 1898 ze vztahu Ludvíka s hosteskou z jednoho pařížského kabaretu Marie-Juliette Louvetovou.

Německá větev Louise de Causans se proto v roce 1924 zřekla nároku na trůn. Pokud by tak neučinila, Monaku by dnes údajně vládl strýc Louise de Causans.

Záležitostí se od začátku července zabývá francouzské ministerstvo zahraničí. Na vyjádření má podle Le Parisien dva měsíce.

Témata:  Francie Monako historie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy